اسکیت هاکی

رشته اسکیت هاکی

اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) به عنوان یک ورزش کاملا تیمی شناخته می شود که در آن 5 بازیکن اصلی برای هر تیم در زمین حضور خواهند داشت. یک دروازه بان و 4 بازیکن ترکیب معلوم برای این باز مهیج می باشد. سرعت، قدرت، دقت و داشتن روحیه تیمی از مولفه های شرکت در این ورزش گروهی می باشد. هیجان و سرعت بالا که در این ورزش وجود دارد هر بیننده ای را به تماشای مسابقات هاکی جذب می کند. اگر شما نیز برای مولفه های حضور در تیم هاکی را دارید برای رسیدن به یک تیم مناسب برای شرکت در مسابقات حرفه ای تردید نکنید.

البته مطمئنا هر رشته ای مقدمات خود را دارد و برای رسیدن به شرایط لازم برای حضور در تیم ها و لیگ های حرفه ای باید تلاش ویژه ای صورت گیرد. اما شرکت  در تست ورودی یک آکادمی اسکیت و دانستن نظر یک فرد مطلع خالی از لطف نیست. در هر صورت برای شما دو سر برد خواهد بود: یا به عضویت تیم اسکیت هاکی در می آیید که عالی است یا در مورد شرایط حضور در یک تیم حرفه ای مطلع می شوید که این نیز موقعیت شما را در چند ماه آینده به وضعیت حالت اول نزدیک می کند.

اما مقدمات حضور در کلاس تخصصی برای آموزش اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) چه چیزهایی است؟ آیا می توان بدون هیچ پیش زمینه در یک کلاس تخصصی با این جنب و جوش بالا شرکت کرد یا باید با شرایط ورود وفق پیدا کرد؟ چه سن و سالی برای شرکت در کلاس های اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) بهترین سن می باشد؟ آیا ورزش هاکی تنها برای بزرگسالان می باشد یا شامل کودکان نیز می شود؟

نتیجه جواب به تمامی سوال های بالا این است که شما بهترین تصمیم را برای خود و فرزندتان اتخاد کنید. البته که درکنار تمامی هزینه هایی که برای یک رشته ورزشی می شود، شما باید در زمان نیز فداکاری داشته باشید و برای فرزند خود شرایطی را فراهم آورید که بتواند در کلاس های اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) به صورت مرتب حضور داشته باشد و همچنین برای برنامه های فوق العاده نیز آمادگی شما 100 درصد باشد.

بهترین سن برای شروع رشته اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) 5 یا 6 سال می باشد. یعنی قبل از این سن اصلا برای هنرجو مناسب نیست که درگیر این رشته ورزشی شود. البته می توان مقدمات اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) که آموزش حرکات پایه و تکمیلی اسکیت می باشد را در سنین پایین تر نیز آغاز کرد. اما چه حرکات مقدماتی برای شرکت در کلاس های اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) الزامی می باشد؟

 

 

حرکت با اسکیت، کراس اور با اسکیت و کراس بک از جمله حرکاتی هستند که جز لاینفک اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) به شمار می آیند. استارت های سریع روبه جلو و عقب، تسلط بالای فرد متقاضی برای رشته اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) را می طلبد. بنابراین برای ورود به رشته هاکی نباید عجله داشت بلکه بهتر است در حرکات پایه و تکمیلی وقت کافی گذاشته شود تا در کلاس های آموزشی آکادمی اسکیت تمام نکات ریز به هنرجو آموزش داده شود. همچنین در کنار شرکت در کلاس های آموزشی لازم است تا هنرجو برای تمرین به صورت انفرادی هم اقدام کند تا تسلط خود بر روی اسکیت را نیز افزایش دهد. این چیزی نیست که با 3 دوره فشرده به دست آید بلکه باید برنامه ریزی برای تمرین انفرادی از ابتدا وجود داشته باشد و تا مراحل بالا نیز حفظ گردد.

بعد ازگذراندن دوره پایه/تکمیلی و حرفه ای و رسیدن به تسلط کامل روی حرکات، و پس از تایید مربی می توان وارد کلاس اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) شد.

رشته اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) با سایر رشته های اسکیت کمی متفاوت بوده و اولین تفاوت بارز در این رشته استفاده از لوازم ایمنی کامل و تجهیزات گوناگون آن است.

لوازم این رشته شامل :

چوب هاکی

توپ هاکی  (puck)

کلاه هاکی

دستکش هاکی

آرنج بند هاکی

گارد پا هاکی

پد سینه هاکی

شلوارک

کاپ (برای پسران)

پیراهن مخصوص

شلوار مخصوص هاکی

و در نهایت اسکیت مخصوص رشته اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) می باشد که در ادامه به معرفی کامل این لوازم خواهیم پرداخت.

 

 

شروع کار در رشته هاکی ابتدا فقط با یک چوب و یک توپ خواهد بود و الزامی به تهیه تمامی لوازم وجود ندارد، تمرینات در شروع این رشته بیشتر روی آشنایی با چوب هاکی، نحوه صحیح به دست گرفتن چوب و حمل توپ با چوب تمرکز خواهند داشت و مدت زمانی که فرد در این مرحله به تمرینات می پردازد نسبت به سن و مهارت فرد متغییر خواهد بود.

به طور کلی حدود 6 ماه زمان نیاز هست تا تمرینات پایه ای اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) انجام شده و فرد به استایل هاکی نزدیک شود. استایل اسکیت کردن دراین رشته به صورت بدن خمیده میباشد و در این 6 ماه علاوه بر تسلط نسبی فرد روی چوب و توپ و همچنین افزایش چابکی در زمان اسکیت کردن، کم کم استایل اسکیت کردن به سبک هاکی را نیز در ضمیر ناخودآگاه خود پرورش می دهد.

بعد از گذراندن دوره پایه هاکی تمرینات تا حدودی تاکتیکی تر و گروهی تر خواهد بود تا فرد بتواند در قالب تیم تمرین و بازی کند، از معروف ترین این تمرینات میتوان به تمرین

Give and go

اشاره کرد که این تمرین از 4 نفر تشکیل شده و استارت سریع، ترمز ناگهانی (اسلاید)، ارسال و دریافت پاس صحیح، و شوت به سمت دروازه همگی در این تمرین دیده میشوند وعلاوه بر این حرکات، هدف اصلی هماهنگی بین افراد شرکت کننده در این تمرین می باشد.

اغلب تمرینات در این دوره به صورت ترکیبی از چند نفر و ترکیبی از چند حرکت هستند و بازیکن روی تمرینات تخصصی تر استاتیک هندلینگ و نحوه حمله، نحوه دفاع، تاکتیک ها و بازی خوانی تمرکز خواهد داشت.

لوازم اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) :

همانطور که درمطالب بالا به آن اشاره شد برای شروع کار در هاکی هیچ الزامی برای تهیه تمامی لوازم وجود ندارد و تنها با یک چوب ویک توپ می توانید این ورزش را شروع کرده و ظرف مدت حدود یکسال و با تناسب پیشرفتتان اقدام به تهیه لوازم دیگر کنید، به طور کلی هرچه سابقه تمرین تان در این رشته بیشتر شود و تمرینات پیشرفته تری داشته باشید احتمال آسیب دیدگی شما نیز بیشتر شده و نیاز به تکمیل لوازم مشهود خواهد شد.

چوب و توپ هاکی

چوب هاکی متشکل از دو قسمت دسته

(shaft)

و تیغه

(Blade)

میباشد. نوع آماتور چوب هاکی از جنس چوب بوده و سنگین تر از چوب های حرفه ای است. در مدل های حرفه ای چوب هاکی بینهایت سبک (حدود 400 گرم) وازجنس کامپوزیت، فایبرگلاس و کربن ساخته میشوند تا علاوه بر کمترشدن وزن استحکام بیشتری را نیز ایجاد کنند و همچنین در قسمت تیغه قوس های مختلف و متنوعی دارند که نسبت به پست بازیکن و نوع بازی بازیکن انتخاب می شوند.

 

 

همانطور که گفته شد چوب هاکی از لحاظ جنس و نوع قوس تیغه انواع مختلفی دارد ولی چون شما تازه کار هستید با یک چوب معمولی ولی استاندارد میتوان شروع کرد و بعد از پیشرفت و مشخص شدن پست بازی در خط حمله یا دفاع و یا دروازه، چوبی با کیفیت بالاتر و با قوس مناسب برای پستی که در آن بازی میکنید می توانید تهیه کنید.

ارتفاع چوب در حالتی که ایستاده هستید و اسکیت به پا دارید و انتهای چوب روی زمین است باید بین لب و بینی شما باشد البته در سنین کمتر و به دلیل رشد سریع افراد در این سنین وهمچنین تشخیص مربی کمی از این استاندارد خارج شده و بلندتر اندازه گیری می شود.

توپ هاکی (پاک) نیز عملکردی شبیه که توپ در ورزش های دیگر را دارد و هدف بازی رد کردن پاک از خط دروازه ها می باشد.

نوار هاکی

نوار هاکی یا همان

Hockey Tape

نواری است پارچه ای که یک سمت آن چسبناک بوده و با چسباندن آن به تیغه، باعث کنترل بهتر توپ روی حرکات مختلف و همچنین عدم سر خوردن توپ روی تیغه میشود که این نوار در رنگ های مختلفی می باشد که بسته به سلیقه از آن ها استفاده میشود.

دستکش هاکی

بعد از کسب مهارت نسبی در کار با چوب و توپ کم کم فشار بیشتری به دست ها وارد میشود و به همین جهت استفاده از دستکش هاکی برای جلوگیری از تاول زدن دست ها امری ضروری خواهد بود.

علاوه بر فشار وارده به دست ها در زمان تمرین یا بازی احتمال برخورد چوب نفر مقابل یا توپ به دست ها زیاد میباشد و در صورت عدم استفاده از دستکش هاکی این امر میتواند باعث آسیب دیدگی در این قسمت باشد. کف دستکش ها معمولا نرم و انعطاف پذیر است و هر چه کف دستکش نرم تر باشد قدرت حرکتی بهتری را برای بازیکن فراهم می کند. پشت دستکش نیز از لایه های بسیار زخیم و محکم ابر و پد تشکیل شده تا از صدمات احتمالی به دست جلوگیری نماید.

کلاه هاکی

کلاه هاکی متشکل از دو قسمت بدنه اصلی کلاه و محافظ صورت

(Visor)

میباشد. کلاه هاکی روی سر باید کاملا اندازه و قالب سر باشد چرا که در صورت سفت بودن به جمجه فشار وارد کرده و در صورت شل بودن در زمان حرکت تمرکز را از بازیکن میگیرد ضمنا کلاه های هاکی برای کودکان به صورت سایز متغیر بوده و امکان بزرگ و کوچک کردن آن وجود دارد

قسمت ویزور یا محافظ صورت نیز انواع گوناگونی دارد:

ویزور  توری فلزی تمام صورت (پیشانی تا چانه) را کاملا میپوشاند. این ویزور هم امنیت بالایی برای بازیکن ایجاد میکند و هم تنفس با آن کاملا عادی است ولی دید کمتری به بازیکن می دهد.

ویزور طلق نصفه  از پیشانی تا زیر بینی را پوشش می دهد. دید بازیکن با این ویزور به صورت عادی بوده تنفس نیز به صورت عادی می باشد ولی این ویزور قسمت لب و چانه را پوشش نمی دهد و امنیت آن برای بازیکن کمتر از ویزور فلزی می باشد.

ویزور طلق کامل همانند ویزور فلزی از پیشانی تا چانه را پوشش می دهد و علاوه بر ایمنی کامل صورت دید خوبی را نیز به بازیکن می دهد و تنها ضعف این نوع ویزور در تنفس بازیکن میباشد که گاها باعث دم کردن هوای بین صورت و ویزور میشود.

گارد پا و آرنج بند

آرنج بند جهت محافظت از ساعد و آرنج استفاده میشود و با ترکیب ابر فشرده، پد و پلاستیک فشرده جلوی هرگونه آسیب به این قسمت را می گیرد. آرنج بند ازحدود چهار انگشت بالا تر از آرنج شروع و تا زیر ساعد و نزدیک دستکش هاکی ادامه پیدا می کند.

گارد پا نیز از بالای زانو شروع و تا مچ پا و پشت زبانه اسکیت هاکی ادامه پیدا می کند و جهت محافظت از پا ترکیب مشابه با آرنج بند را دارد.

گارد پا و آرنج بند هر دو به وسیله چسب های خود باید کاملا محکم شده و اندازه و قالب دست و پا باشند تا در زمان فعالیت از جای خود حرکت نکرده و اصطلاحا نچرخند.

 

 

شلوارک و پد سینه

شلوارک وظیفه محافظت از زانو تا کمر و پد سینه وظیفه محافظت از قفسه سینه و ستون فقرات را بر عهده دارند که از ابر های فشرده و پد روی آن تشکیل شده اند.

کاپ

جهت محافظت از بیضه ها در پسران استفاده می شود و یا به صورت تکی و یا دوخته شده به شلوارک هستند.

روی همه لوازم ها پیراهن مخصوص (جرسی) و شلوار مخصوص هاکی پوشیده می شود.

لازم به ذکر است که در شاخه آیس هاکی به جای شلوار از شلوارک مخصوص استفاده شده و همچنین روی گارد پا جوراب مخصوص هاکی استفاده می شود.

اسکیت هاکی (اینلاین هاکی)

اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) بدنه بسیار بسیار محکمی دارد تا از هرنوع آسیب دیدگی به پا بر اثر ضربات چوب و توپ جلوگیری کند . بسیار سبک است و جهت انتقال قدرت مانور هرچه بیشتر به بازیکن مچ پا در آن آزاد میباشد

اسکیت هاکی (اینلاین هاکی) همیشه به صورت راکر

(Rocer)

به سمت جلو است به این صورت که از سمت پاشنه ارتفاع بیشتری از زمین داشته  و از سمت پنجه به زمین نزدیک تر می باشد.

این شیب مهندسی شده یا از طریق خود کفش اعمال می شود، یعنی فریم شیب دار بوده و سایز چرخ ها ثابت هستند و یا از طریق چرخ ها اعمال میشود، یعنی فریم بدون شیب بوده و سایز چرخ ها باعث ایجاد شیب کفش اسکیت می شود.

چوب هاکی

همان طور که در مقالات قبلی در مورد رشته اسکیت هاکی به آن اشاره کردیم، این رشته دارای لوازم گوناگون و متنوعی بوده که تمامی این لوازم ها جهت حفظ ایمنی بازیکن می باشد به جز توپ، چوب و اسکیت که در این مقاله قصد داریم تا کمی بهتر و ریز بینانه تر به چوب های رشته اسکیت هاکی بپردازیم.

چوب های هاکی ظاهری شبیه به حرف ال لاتین دارند و به طور سنتی و در گذشته تماما از جنس چوب ساخته می شدند اما در دو دهه گذشته پیشرفت های چشمگیری در فناوری مواد مورد استفاده در ایجاد چوب های هاکی صورت گرفته است. در ساخت این چوب ها از مواد گرانتری همچون آلومینیوم، فایبرگلاس، الیاف کربن و سایر مواد کامپوزیتی استفاده می شود که این امر علاوه بر کمتر کردن وزن چوب باعث ایجاد حالت انعطاف پذیری بیشتر نسبت به چوب هاکی از جنس چوب شده است.

به طور کلی چوب هاکی متشکل از دو بخش شفت (دسته چوب هاکی) و بلید (تیغه چوب هاکی) می باشد که برخی از این چوب ها دارای تیغه های چوبی یا کامپوزیتی قابل تعویض هستند در حالی که بقیه چوب ها یک تکه بوده و قابلیت تعویض تیغه را ندارند.

قسمت شفت چوب هاکی نسبتا سفت و سخت بوده ولی برای بهبود عملکرد چوب در زمان ضربات قدرتی و شوت های قوی، حالت ارتجاعی داشته تا در زمان انجام این نوع ضربات با حالت فنر مانند علاوه بر مقاومت در برابر شکستن، قدرت دوچندانی را به توپ هاکی وارد کند و شوتی حرفه ای به سمت دروازه روانه شود.

همانطور که اشاره کردیم مواد تشکیل دهنده یک چوب هاکی از فیبر کربن، فایبرگلاس، چوب یا آلومینیوم می باشد. ادامه مطلب را دنبال کنید تا دقیقا در مورد مزایای هرکدام مطلع شوید و برای خرید چوب هاکی بهترین تصمیم گیری را داشته باشید. آینده حرفه ای شما از تصمیمات دقیق در زمان شروع کار رقم می خورد.

فیبر کربن

فیبر کربن رایج ترین جنس چوب در انتخاب بازیکنان حرفه ای اسکیت هاکی می باشد. چوب های کربن ابتدا فقط به صورت شفت وارد بازار شدند ولی امروزه چوب های هاکی از جنس فیبر کربن به صورت یک پارچه (شفت و بلید) هستند. اولین چوب یک تکه ساخته شده از کامپوزیت فیبر کربن در سال 1992 و توسط یک شرکت سوئیسی وارد بازار شد که تحولی چشم گیر در صنعت ساخت چوب های هاکی محسوب می شد. چوب های کربنی به دلیل وزن بسیار کم و داشتن حالت انعطاف پذیر و ارتجاعی مناسب، یکی از محبوب ترین چوب ها در بین هاکی بازان به حساب می آید.

فایبرگلاس

فایبرگلاس اولین ماده چوب های هاکی کامپوزیتی بود که ابتدا با چوب استفاده می شد. چوب های هاکی از فایبرگلاس تولید شده بودند ولی امروزه فایبرگلاس بیشتر به صورت کامپوزیت با سایر مواد مانند چوب یا الیاف کربن مورد استفاده قرار می گیرد.

چوب

چوب های هاکی از جنس چوب معمولا با ورقه ورقه کردن چندین چوب و به صورت تخته چند لایه بسیار با کیفیت ساخته می شوند سپس شفت و بلید را با لایه نازکی از پلاستیک یا فایبرگلاس می پوشانند. برخی از تولد کننده گان نیز از فایبر گلاس به عنوان ورقه هایی در بین ورقه های چوب استفاده می کنند. ولی به هر حال این نوع از چوب های هاکی انتخاب هیچ کدام از بازیکنان هاکی نمی باشد.

تنها مزیت این نوع چوب ها قیمت پایین آنها می باشد و افرادی که بنا به دلایلی مجبور به تمرین در خارج از سالن و روی آسفالت هستند طرفداران اصلی این نوع چوب ها می باشند. مهم ترین نقطه ضعف این چوب ها علاوه بر وزن بالا تغییر تدریجی انعطاف پذیری آن می باشد.

آلومینیوم

چوب های هاکی آلومینیومی اولین چوب های هاکی غیر چوبی بودند که اغلب فقط قسمت شفت از آلیاژی از آلومینیوم بوده و یک تیغه ی چوبی یا کامپوزیتی به وسیله چسب و فشرده سازی آن ساخته می شدند. در سال 1990 در یک مقطع کوتاه اغلب بازیکنان از این نوع چوب استقبال خوبی انجام دادند که با ورود چوب های با تکنولوژی بهتر، چوب آلومینیومی طرفداران خود را به یک باره از دست داد.

مهمترین مزیت این نوع چوب ها دوام بی نظیر آنها بود. حتی در سطوح حرفه ای شکستن یا آسیب دیدن این نوع چوب های بسیار نادر و تقریبا امری محال به حساب می آمد. همچنین با توجه به امکان تعویض تیغه، عمر مفید شفت های آلومینیومی بسیار بالا بود. با این حال شفت های آلومینیومی مانند سایر چوب ها از قدرت ارتجاعی قابل قبولی برخوردار نبودند.

بلید یا تیغه چوب که برای تماس با توپ هاکی استفاده می شود به طور معمول 25 تا 40 سانتی متر طول دارد و با زاویه 135 درجه از محور شفت قرار گرفته است. این قسمت از چوب به صورت خمیده و کرو می باشد تا در زمان ارسال و دریافت پاس وهمچنین در زمان شوت عملکرد بهتری داشته باشد. لازم به ذکر است میزان این خمیدگی نسبت به وظیفه بازیکنان و پست آنها متفاوت می باشد.

چوب دروازه بان های هاکی متفاوت تر از بازیکنان می باشد. این چوب از قسمت پایین پهن تر و زاویه کمتری دارد. این چوب های نیز مانند چوب های بازیکنان از کامپوزیت ساخته شده است.

چوب های کامپوزیت، با وجود هزینه بیشتر، اکنون تقریباً در تمام سطوح رقابتی این ورزش از جمله هاکی جوانان امری عادی است.

بسیاری از متخصصان به جای چوب های چوبی از فناوری چوب کامپوزیت استفاده می کنند که علاوه بر نکات مثبت ذکر شده، کنترل بهترروی توپ هاکی و همچنین انجام شوت و پاس های بسیار دقیق تر از دیگر ویژگی های چوب های غیر چوبی می باشد. همچنین با این چوب ها، شوت های سخت تر با میزان فشار های بیشتری را می توان انجام داد.

برخی از گران ترین و حرفه ای ترین چوب های هاکی عبارت است از :

 Bauer Vapor 1X, Bauer Supreme 1S, Bauer Nexus 1N, CCM Ribcor Trigger PMT2, CCM RBZ FT1, CCM Super Tacks 2.0, Easton Stealth CX, Easton Synergy GX, Warrior Covert QRL, Warrior Alpha QX, Warrior Dynasty HD1

چوب های سبک اینلاین هاکی وزنی بین 390 تا 470 گرم دارند.

چوب های هاکی ابعاد متفاوتی دارند و نسبت به قد بازیکنان و ترجیح آنها با اندازه های مختلفی ساخته و تنظیم می شود، ولی معمولا بین 150 تا 200 سانتی متر هستند و همانطور که در قبل کمی به آن اشاره کردیم برای تنظیم دقیق ارتفاع آن، در حالتی که بازیکن با اسکیت ایستاده باشد و چوب را به صورت عمودی روی زمین در دست داشته باشد، انتهای چوب باید درست زیر یا بالای چانه برسد. البته این اندازه در بازیکنان کم سن و سال که در سن رشد هستند کمی بلند تر خواهد بود.

ضمن اینکه بازیکنانی که در پست های دفاعی بازی می کنند، به دلیل نیاز آنها در داشتن تسلط بیشتر روی مهاجمان تیم حریف و همچنین اعمال فشار بیشتر برای خنثی کردن حملات بازیکنان، تمایل به استفاده از چوب های با ارتفاع بیشتر دارند.

تیغه چوب هاکی

همانطور که گفته شد چوب هاکی از دو قسمت دسته و تیغه تشکیل شده است که در قسمت تیغه، ما شاهد شکل های متنوعی از منحنی ها خواهیم بود.

در طراحی تیغه ها سه شاخصه مهم کرو(منحنی)، زاویه صورت و پنجه تیغه وجود دارد.

شکل و میزان منحنی ایجاد شده در تیغه چوب هاکی متفاوت بوده و یا در ابتدای تیغه (پنجه تیغه) و یا در انتهای تیغه چوب هاکی (پاشنه تیغه) نمود بیشتری پیدا می کند.

 

 

Toe curve

منحنی پنجه تیغه چوب هاکی

به این معنی که منحنی در قسمت جلوی تیغه تمرکز بیشتری داشته و اغلب توسط مهاجمان که به دنبال انجام شوت های دقیق تری هستند مورد استفاده قرار می گیرد.

Heel curve

منحنی پاشنه تیغه چوب هاکی

به طور کلی جهت اسلپ شات بهتر بوده و عموما این نوع چوب ها توسط مدافعان مورد استفاده قرار می گیرد.

برخی از مارک های برتر چوب کامپوزیت شامل موارد زیر می باشند:

 Bauer
Easton
Reebok / CCM
Warrior

توپ هاکی

حتما تا کنون توپ هاکی را مشاهده کرده اید. اگر در این رشته فعالیت دارید که با آن زندگی کرده اید در غیر اینصورت یا در مسابقات رسمی یا در تلویزیون طرح های آن را مشاهه نموده اید. اما آیا تا کنون به این اندیشیده اید که نام اصلی توپ هاکی چیست یا فرایند تولید آن چگونه است یا اینکه طراحی آن در زمان های مختلف چگونه تغییر کرده است؟

توپ هاکی که آن را هاکی پاک می نامند ساخته شده از لاستیک ولکانیزه (فرآیند ولکانیزاسیون لاستیک را مقاوم و ضد آب می کند، در طی پدیده ولکانیزاسیون لاستیک در دمای 110 درجه سانتی گراد اکسیده می ‌شود و سولفور کاهش یافته و به سولفید تبدیل می ‌شود. نتیجه این عمل تولید مواد لاستیکی مثل لاستیکهای توپر مثل پاک می باشد) بوده و وسیله ای است با عملکرد مشابه در تمامی ورزش های توپی که با عبور آن از خط دروازه حریف موجب کسب امتیاز در بازی می شود.

در رشته هاکی تا اواخر قرن 19 از توپ های کروی استفاده می شد و از سال 1870 توپ های هاکی به شکل مسطح و چهار گوش (مربع) از جنس چوب یا لاستیک روانه بازار آن زمان شدند. یکی از دلایلی که شکل توپ هاکی از حالت کروی به شکل مسطح در آمد جلو گیری از خروج توپ از زمین بازی بود.

در سال 1880 در مونترال اولین پاک دایره ای شکل مسطح ساخته و در مسابقات هاکی رسمی مورد استفاده قرار گرفت و تا کنون این فرم حفظ شده است.

منشا کلمه و اسم پاک کمی مبهم است. فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد ریشه این کلمه را از فعل

To Puck

که در بازی برای شلیک برای یک شوت یا ایجاد فشار به توپ به کار میرود می دانند،

Puc

به اسکاتلندی یا

Poc

به ایرلندی

به معنی ضربه زدن.

این امکان وجود دارد که مهاجران حلیفاکس، نوا اسکوشیا (از استان های جنوبی کشور کانادا واقع در سواحل جنوب شرقی این کشور) که بسیاری از آنها ایرلندی بوده و در کانادا به عنوان بازیکنان هاکی شناخته می شدند، این کلمه را به کانادا وارد کرده باشند و به مرور کلمه پاک برای تمام هاکی بازان جا افتاده باشد.

 

 

پاک های استفاده شده در اینلاین هاکی از لحاظ عملکرد و شکل ظاهر شباهت زیادی با پاک های هاکی روی یخ دارند، ولی از لحاظ طراحی و مهندسی دارای تفاوت هایی نیز هستند که اولین تفاوت در وزن بین این دو پاک می باشد، پاک های استفاده شده در هاکی روی یخ به مراتب سنگین تر از پاک های مورد استفاده در اینلاین هاکی هستند.

دومین تفاوت در شکل ظاهری این دو می باشد، پاک های هاکی روی یخ به صورت یک پارچه و مسطح بوده در حالی که پاک های اینلاین هاکی، از دو طرف دارای زائده های نیم دایره شکل بوده به طوری که افراد مبتدی در نگاه اول این زائده ها را با گوی های غلتکی اشتباه می گیرند. این زائده های کوچک که در دو طرف پاک وجود دارند باعث محدود تر شدن سطح تماس پاک با زمین شده و در نتیجه سطح اصطکاک کمتر بوده و حرکت پاک راحت تر و اصولی تر انجام می پذیرد.

پاک های اینلاین هاکی رنگ های متفاوتی دارند که معمولا رنگ های قرمز، نارنجی، زرد و سبز از باقی پاک ها سبک تر هستند.

اما این مربی است که تصمیم می گیرد که برای تمرین و یادگیری حرکات کدام پاک هاکی مناسب است. تمرین های بسیار متنوعی در اسکیت هاکی مطرح می باشد که برخی از آنها در قالب تیم و گروهی می باشد و برخی به صورت انفرادی برگزار می شوند. استفاده از پاک مناسب در زمان تمرین تسلط بازیکن را برای موقعیت های حساس بالا می برد و تمام جنبه های توانمندی فرد را درگیر خواهد کرد.

کلاه ایمنی هاکی

به جهت اهمیت بیشتر ایمنی سر و صورت شاید مهمترین وسیله ایمنی اسکیت هاکی را بتوان کلاه ایمنی هاکی نامید.

کلاه ایمنی هاکی توسط بازیکنان اسکیت هاکی روی یخ و اینلاین مورد استفاده قرار می گیرد تا در برابر صدمات احتمالی که در زمان برخورد هاکی پاک با سر، برخورد چوب با سر، در لحظه برخورد با بازیکنان دیگر و یا در زمان برخورد با یخ و پارکت ایجاد می شود از سر و جمجمه بازیکنان محافظت کند.

پوسته کلاه هاکی از ماده ای به نام وینیل نیتریل ساخته شده تا در زمان برخورد و ضربه به سر، نیروی وارده در قسمت برخورد را پراکنده نماید. همچنین آستر این کلاه از فوم وینیل نیتریل، فوم پلی پروپیلن منبسط شده یا مواد دیگری که برای جذب انرژی ضربات حادثه ساز ساخته شده اند می باشد تا میزان انتقال نیروی وارد شده بر اثر ضربه به کلاه را به جمجمه، تا حد بسیار بالایی کاهش دهد.

طراحان و تولید کنندگان کلاه های ایمنی هاکی این وسیله را طبق الگو ها و نمودار های دقیق از آنالیز جمجه انسان طراحی نموده اند تا علاوه بر عدم ایجاد فشار اضافه به جمجه، در زمان بروز حادثه ایمنی قابل قبولی را برای بازیکنان به همراه داشته باشد.

در کلاه های ایمنی مدرن و امروزی امکان تغییر سایز بدون نیاز به ابزار خاصی فراهم می باشد که در نمونه های قدیمی، این اتفاق به وسیله شل و سفت کردن دو پیچ که در دو سمت کلاه ایمنی  قرار داشتن انجام می پذیرفت و قسمت جلو و عقب کلاه را به هم نزدیک و یا دور می کرد.

 

 

ویزور، شیلد و کیج

ویزور، شیلد و کیج وسیله ای هستند جهت محافظت از صورت هاکی بازان که به جلوی کلاه ایمنی هاکی متصل می شوند. ویزور ها قسمت بالایی صورت را محافظت می کنند و شیلد ها جهت ایمنی و محافظت از صورت، تمامی صورت را پوشش می دهند، کیج ها نیز مانند شیلد ها از تمام صورت محافظت می کنند با این تفاوت که کیج ها از توری فلزی ساخته شده اند.

با بروز برخی جراحات جبران ناپذیر و دلخراش که مهمترین آنها برای آقای گرک نیلد (در تاریخ 7 دسامبر 1973 در جریان بازی هاکی روی یخ و برخورد شدید، از ناحیه صورت دچار آسیب دیدگی بسیار شدید شد و چشم چپ وی در سن 17 سالگی از بین رفت و تخلیه شد، همچنین او پس از گذراندن دوره درمان و مصدومیت، اولین بازیکن حرفه ای تاریخ هاکی بود که در مسابقات رسمی از ویزور صورت استفاده کرد) و همچنین آقای برایان برارد (در ابتدای ورود و فعالیت در رشته هاکی از ناحیه چشم دچار مصدومیت شدید شد) اتفاق افتاد، نقطه عطفی در میزان اهمیت به سلامت و حفاطت از صورت در ورزش هاکی محسوب شد و اغلب بازیکنان هاکی و تصمیم گیرندگان وقت این رشته را مجاب به استفاده اجباری از محافظ صورت در مسابقات رسمی کرد و در بسیاری از لیگ های کشور های مختلف جهان استفاده از ویزور یا شیلد در مسابقات به صورت اجبار در آمده است.

ویزور ها و شیلد های ساخته شده از پلاستیک مقاوم در برابر ضربه، دید بهتری نسبت به محافظ های فلزی (کیج) که دید بازیکن را در بعضی موقعیت ها کم می کند دارند. شیلدهای پلاستیکی صورت، دید فوق العاده و سراسری به بازیکن می دهند ولی در عین حال جریان هوا در آن ها مانند ویزورها و کیج ها نبوده و این عدم جریان خوب هوا باعث اصطلاحا دم کردن هوای داخل شیلد می شود. کیج ها نیز شبکه ای فنس مانند بوده و از فلز یا کامپوزیت ساخته شده اند که تمام صورت را پوشش می دهند، فاصله شبکه های کیج نه به حدی نزدیک به هم هستند که دید بازیکن را مختل کنند و نه به حدی دور از هم که پاک یا چوب هاکی از آن عبور کرده و به صورت برخورد داشته باشند.

ویزور شفاف هاکی برای اولین بار توسط کنت ویلیام کلی اختراع شد. او بازیکن حرفه ای هاکی تیم Vanderhoof Bears

بود و در جریان بازی، چوب هاکی بازیکن حریف به چشم او برخورد کرد که این حادثه موجب شد ویلیام چشم چپ خود را از دست داده و حدود یک ماه در بیمارستان ونکوور بستری شود. این حادثه باعث ایجاد دغدغه برای ویلیام شد و سرانجام در سال 1964 اولین ویزور شفاف توسط او ساخته شد. البته اختراع او بلا فاصله در مسابقات رسمی مورد استفاده قرار نگرفت.

امروزه استفاده از محافظ صورت در بین بازیکنان هاکی به امری ضروری تبدیل شده و در این بین قدرت انتخاب آن ها نیز بالا رفته است.

به همین علت است که در تهیه لوازم هاکی بسیار تاکید می شود و از سمت مربیان جدی گرفته می شود. چون هر فردی که از نزدیک سرعت و هیجان بازی هاکی را تجربه کرده باشد، می داند که بدون لوازم ایمنی حضور در این رشته ورزشی بسیار خطرناک می باشد.

دستکش هاکی

دستکش هاکی وسیله ای محافظتی هستند تا دستان بازیکن ها و دروازه بان ها را از هرگونه آسیب و کبودی و زخم محافظت  کند.

به طور کلی سه نوع دستکش برای هاکی بازان وجود دارد. بازیکن های هاکی از یک مدل در هر دو دست استفاده می کنند در حالی که دروازه بان ها از دو مدل متفاوت برای دست چپ و راست استفاده می کنند.

دستکش های هاکی در دو سبک مختلف موجود هستند که دسته اول سبک سنتی بوده که به آنها دستکش های چهار رول گفته می شود، این نوع دستکش ها فضای داخلی بیشتری داشته و به همین دلیل حس شل بودن در دست را نسبت به دستکش های طبیعی برای بازیکن ایجاد می کند. دسته دیگر دستکش ها، دستکش های آناتومیک یا طبیعی می باشد که از دستکش های چهار رول بسیار مقاوم تر و محکم تر و کاملا فرم دست را به خود می گیرند.

جهت جلوگیری از انتقال ضربه هاکی پاک یا چوب به پشت دست، روی دستکش های هاکی بسیار ضخیم و مقاوم طراحی و ساخته شده است اما طراحی ارگونومیک آن ها به گونه ای است که دامنه حرکت دست را از بین نبرده و مچ دست به خوبی می تواند در آن حرکت کند.

دستکش های هاکی از نظر اندازه در سایز های مختلفی طراحی و ساخته می شوند که به طور کلی در سه دسته کودکان، جوانان و بزرگسالان قابل دسترس هستند.

اندازه های مناسب برای کودکان (جونیور):

8 اینچ (20 سانتی متر)، 9 اینچ (23 سانتی متر)، 10 اینچ (25 سانتی متر)

اندازه های مناسب برای جوانان:

11 اینچ (28 سانتی متر)، 12 اینچ (30 سانتی متر)

اندازه های مناسب برای بزرگ سالان:

13 اینچ (33 سانتی متر)، 14 اینچ (36 سانتی متر) و 15 اینچ ( 38 سانتی متر) می باشد.

همانطور که به آن اشاره شد، دروازه بان ها از دستکش های متفاوتی برای هر دست استفاده می کنند، این دستکش ها به گونه ای طراحی شده اند  تا به دروازه بان ها جهت انجام بهتر وظایف خود درون دروازه کمک کنند. بر روی دستی که دروازه بان ها چوب را به دست می گیرند، مسدود کننده ای با پد بزرگ وجود دارد که اغلب از اندازه مچ دست بسیار بزرگ تر می باشد و طبق دستور العمل های جهانی اندازه این پد نمی تواند پهن تر از 8 اینچ (20 سانتی متر) و طولانی تر از 15 اینچ (38 سانتی متر) باشد. دروازه بان ها از این پد در مقابل شوت های مستقیم استفاده کرده و برای دفع آن، پد را در مسیر هاکی پاک قرار می دهند.

در دست دیگر دروازه بان ها نوع دیگری از دستکش ها وجود دارد که به آن تراپر گفته می شود که این دستکش شباهت زیادی به دستکش های بیس بال دارد.دروازه بان ها علاوه بر گرفتن پاک توسط این دستکش، می توانند هاکی پاک های گرفته شده را پرتاب کنند.

طبق قوانین جهانی محیط این دستکش نباید از 45 اینچ (110 سانتی متر) بیشتر و وسیع ترین قسمت آن نباید بزرگ تر از 18 اینچ (46 سانتی متر) باشد.

همانطور که مشاهده می کنید هر قسمت از لوازم ایمنی اینلاین هاکی دنیایی از اطلاعات و طراحی را دارا می باشد و این گونه نیست که بدون اندیشه در مسیر استفاده قرار گرفته باشند. سال ها تجربه و اتفاقات بد و خوب رخ داده است تا محصولی با کیفیت بالا در اختیار ما قرار گرفته است که با امنیت بالا می توانیم برای سلامتی خود از آنها بهره ببریم.

اما نکته ای که باید به آن توجه داشت نظر مربی می باشد که برای خرید لوازم بهترین کمک را می تواند انجام دهد. دلیل آن نیز تست و تجربه در سال های متمادی می باشد. با در نظر گرفتن تمامی فاکتورها می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید و در مسیر رشد و پیشرفت در رشته اسکیت هاکی پله ها را یکی از پس از دیگری بپیمایید.

کفش اسکیت اینلاین هاکی

همانطور که می دانید در تمامی رشته های تخصصی اسکیت ابزار و لوازم مخصوص به همان رشته وجود دارد که ویژگی ها و المان های خاصی در هر کدام و متناسب با نیاز های ورزشکاران در همان رشته در نظر گرفته شده است. یکی از پر لوازم ترین رشته های اسکیت، رشته تخصصی اسکیت اینلاین هاکی می باشد. این رشته دارای لوازم نسبتا زیادی بوده که در مقالات قبلی شما را تا حدودی با آن ها آشنا کردیم و در این مقاله کمی دقیق تر به کفش های اسکیت اینلاین هاکی، ویژگی ها و شرکت های تولید کننده آن خواهیم پرداخت.

هاکی ورزشی امن ولی در عین حال بسیار پر برخورد می باشد، از همین رو لوازم ایمنی در آن از نوک سر تا مچ پا را محافظت می کند. محافظت از مچ پا تا انگشتان پا بر عهده کفش اسکیت است. پس این کفش علاوه بر ویژگی های فنی از ویژگی های محافظتی جهت حفاظت از پا در برابر ضربات احتمالی (برخورد چوب، توپ و یا برخورد های شدید با بازیکن) نیز باید برخوردار باشد.

 

این اسکیت ها به صورت لایه لایه بوده و از بدنه بسیار محکمی برخوردار می باشد همچنین طراحی آن ها به گونه ای است تا برای بالا بردن قدرت مانور بازیکنان و تغییر جهت های ناگهانی، مچ پا داخل کفش ها به صورت آزادانه امکان حرکت و خم شدن را داشته باشد.

به صورت کلی و عامیانه هرچه یک اسکیت اینلاین هاکی دارای درجه سختی بالاتر بوده و در عین حال سبک تر باشد، اسکیت هاکی بهتری خواهد بود.

اسکیت های اینلاین هاکی شبیه به اسکیت های آیس هاکی می باشد و تفاوت اصلی در فریم و چرخ آن ها می باشد به طوری که در آیس هاکی اسکیت ها با فریم های تیغه ای بوده و در اینلاین هاکی، فریم ها به صورت چرخ دار تولید می شوند.

اسکیت های اینلاین هاکی توسط تولید کنندگان تجهیزات هاکی با برند های گوناگونی روانه بازار می شوند که از این بین شرکت های  CCM و Bauer اسکیت های خود را هم برای آیس هاکی و هم برای اینلاین هاکی طراحی و تولید می نمایند، همچنین شرکت های Mission و Tour به صورت تخصصی و اختصاصی به تولید اسکیت های هاکی اینلاین مشغول هستند.

اسکیت اینلاین هاکی دارای فریم های چهار چرخ و یک سان در هر دو لنگ از کفش بوده که با قطر های 72، 76 و یا 80 میلی متر بوده و یا با ساختار فریم به صورت Hi-Lo می باشد که در آن دو چرخ جلو پایین تر و دو چرخ عقب بالا تر قرار می گیرند. این نو آوری در 12 ژوئیه سال 1996 توسط جان ج وونگ در ایالات متحده ثبت اختراع شد و اولین بار توسط شرکت Mission به بازار عرضه شد. همچنین فریمی تحت عنوان Tri-Di وجود داشته که امکان نصب سه سایز مختلف چرخ روی یک فریم را می دهد. در این حالت سایز های چرخ ها به ترتیب از سمت عقب به سمت جلو با سایز های 80، 76، 76، 72 خواهد بود.

پس کفش اسکیت هاکی در هر سه حالت به صورت راکر به سمت جلو بوده و همیشه با شیبی ملایم پنجه اسکیت پایین تر از پاشنه آن می باشد.

 

 

شرکت CCM

CCM یک ابتکار عمل برای شرکت Canada Cycle & Motor Co.Ltd به حساب می آید که این شرکت را به دو نهاد مجزا و جدا از هم تبدیل کرد که هر دو، نام تجاری CCM  را حفظ کردند و یکی در تولید دوچرخه و دیگری در صنعت تولید تجهیرات هاکی فعالیت دارد. این شرکت در سال 1899 پس از فروپاشی بازار دوچرخه و در حالی که شرکت های بزرگ تولید کننده دوچرخه برای فرار از ورشکستگی با یکدیگر ادغام می شدند تاسیس شد و برای سال های طولانی مشغول به تولید و عرضه دوچرخه به بازار کانادا بود. در سال 1905 و با اشباع بازار دوچرخه توسط تولید کنندگان در این صنعت، CCM به تولید اسکیت های هاکی با تکه های فولاد باقی مانده از تولیدات دوچرخه خود روی آورد. امروزه دامنه تولیدات این شرکت در صنعت تولید تجهیزات هاکی در تولید چوب هاکی، اسکیت هاکی، کلاه ایمنی هاکی، آرنج بند هاکی، گارد پا هاکی، محافظ کتف هاکی، کلاه دروازه بان هاکی، محافظ گردن دروازه بان و لباس هاکی می باشد.

شرکت Bauer

در سال 1927 خانواده بایر شرکت بایر اسکیت را تاسیس نمودند. بایر اولین شرکت تولید کننده تجهیزات هاکی بود که کفش های هاکی را تولید کرد. در سال های 1960 و 70 این شرکت برای تایید کفش های هاکی خود با “بابی هال” فوق ستاره آن روز های هاکی روی یخ کانادا قرار داد بست. در سال 1994 بایر توسط شرکت Nike خریداری و به یک شرکت تابع آن تبدیل شد. در سال 2006 محصولات این شرکت با نام Nike Bauer وارد بازار می شدند و این اولین بار بود که شرکت Nike از اسم یک زیر مجموعه خود در محصولاتش استفاده می نمود. در نهایت شرکت Nike این شرکت را به یکی از سرمایه گذاران خود فروخت و در 21 فوریه سال 2008 این شرکت دوباره با نام Bauer شناخته شد.

در تاریخ 25 سپتامبر 2008 شرکت بایر به صورت رسمی اعلام نمود شرکت رقیب خود یعنی Mission-itech را خریداری کرده است و این شرکت جز زیر مجموعه های آن ها می باشد.

 امروزه شرکت Bauer در طراحی و ساخت کلا ه های هاکی،  چوب هاکی، دستکش، شلوار هاکی، تجهیزات دروازه بانان، پد های سینه و شلوارک و محافظ کتف فعالیت دارد.

شرکت Mission

Mission یک شرکت تولید کننده سابق تجهیزات هاکی روی یخ و تولید کننده حال حاضر اسکیت های اینلاین می باشد. در سال 2004 این شرکت با شرکت Itech ادغام شد و به شرکت Mission-Itech تبدیل شد و همانطور که به آن اشاره کردیم در 25 سپتامبر سال 2008 این شرکت توسط شرکت Bauer خریداری شد. از سال 2009 محصولات هاکی روی یخ آن ها با نام Bauer وارد بازار شده و تنها اسکیت های اینلاین با نام Mission وارد بازار می شوند.