اسکیت دانهیل

اسکیت دانهیل یکی از رشته های ورزش اسکیت اینلاین بوده که در آن ورزشکاران در مسیری شیب دار که اغلب مسیر های کوهستانی آسفالت شده می باشد، با سرعت بالا از بالای کوهستان به سمت پایین حرکت کرده و به دنبال رسیدن به بالا ترین سرعت ممکن می باشند.

یک مسیر دانهیل معمولا دارای 7 تا 13 درجه شیب به همراه چندین گردنه و پیچ می باشد. میانگین سرعت ورزشکاران در مسیر در حدود 60 کیلومتر در ساعت می باشد، با این حال در بخشی از مسیر های خاص ورزشکاران به سرعت 110 کیلومتر بر ساعت نیز دست یافته اند.

از سال 2000 میلادی، FIRS مسابقات قهرمانی جهان را راه اندازی و برگزاد نمود. از حدود سال 1995 مسابقات جام اروپا به صورت منظم در حال برگزاری بود که این جام از سال 2001 جای خود را به جام جهانی واگذار نمود.

برای بهبود شرایط آیرودینامیکی برای این رشته از لباس های رشته اسکی آلپاین استفاده می شود. برخی ورزشکاران نیز از لباس های چرمی موتور سواران استفاده می نمایند. اسکیت ها اغلب ترکیبی از بوت اسلالوم و فریم های بلند که در خود پنج چرخ را جای می دهند تشکیل شده اند. از آنجا که تعداد بسیار اندکی از تولید کنندگان تجهیزات رشته اسکیت اقدام به تولید کفش های تخصصی در رشته Inline Downhill  می نمایند، اغلب ورزشکاران دارای اسکیت های ترکیبی از چندین شرکت هستند که به صورت جداگانه خریداری شده و سپس توسط خود این ورزشکاران مونتاژ می شود.

به منظور دست یابی به ترکیب مناسب از سرعت، پایداری در پیچ ها و توانایی در ایجاد اصطحکاک مناسب، اغلب بازیکنان از چرخ هایی با قطر 84 میلی متر یا 100 میلی متر استفاده می کنند.

همانند هر ورزش دیگری این رشته ورزشی نیز می تواند دارای خطراتی باشد. با توجه به سرعت بالای ورزشکاران و همچنین وجود پیچ های متعدد در مسیر مسابقه، از دست دادن کنترل و خروج از مسیر مسابقه می تواند امری اجتناب ناپذیر باشد. به همین منظور در اطراف مسیر مسابقه تشک های بادی و بسته های حصیری تجهیز شده تا در صورت بروز چنین اتفاقی مانع از خارج شدن ورزشکار از مسیر مسابقه و بروز صدمات بسیار بسیار جدی شود.

در مسیر های سرازیری قبل از هر مسابقه، مسیر به دقت توسط اعضای کمیته IIDA از نظر ایمنی و امنیت کامل بررسی می شود. شرکت کنندگان در مسابقه نیز موظف به داشتن لوازم و تجهیزات ایمنی کامل متشکل از کلاه ایمنی تمام رخ، محافظ چانه، زانو بند، آرنج بند و محافظ پشت هستند.

در این رشته برای توقف یا کاهش سرعت روش های مختلفی وجود دارد.

لنت ترمز: استفاده از لنت ترمز ها اغلب به دلیل مسایل اقتصادی بوده چرا که انجام ترمز با لاستیک ها ان هم با سرعت بسیار بالا، باعث سایش قابل توجه چرخ ها می شود. با این حال بسته به سیستم کفش، استفاده از لنت ترمز در سرعت بالا خطرات خاصی را نیز به دنبال دارد. به طوری که در زمان انجام ترمز کل وزن روی یک لاستیک فشار وارد کرده و این می تواند منجربه لیز خوردن کنترل نشده اسکیت شده و از دادن تعادل ورزشکاران را به دنبال داشته باشد. با این حال برخی شرکت کنندگان کاملا با مهارت بالا از لنت ترمز استفاده کرده و کامل مسلط به کار خود پایان  می دهند.

ترمز T: این شکل ترمز یکی از ابتدایی ترین ترمز ها بوده که افراد در دوره های مقدماتی آموزش با آن آشنا می شوند. در این نوع ترمز یک پا به صورت 90 درجه به پهلو قرار گرفته و پشت بدن کشیده می شود. از آنجا که کل وزن را نمی توان روی پای ترمز قرار داد، ترمز T در سرازیری ها بسیار نا کار آمد می باشد. با این حال این ترمز این مزیت را دارد که حداقل یک کفش هنوز دارای چرخ های تازه تر بوده و چسبندگی کافی هنگام ورود به پیچ ها را دارد.

ترمز 8: در این شکل از ترمز پاها از یکدیگر بیشتر از عرض شانه باز شده به گونه ای که نوک اسکیت ها به سمت داخل بوده ولی فشار کلی پا به سمت خارج می باشد. این ترمز اغلب توسط ورزشکاران تازه کار استفاده می شود. با این حال انجام چنین ترمزی در سرعت های بسیار بالا، کمی جرات می خواهد.  با این حال شما با این ترمز موقعیت پایداری دارید و در صورت بروز اشکال امکان خارج شدن از این وضعیت به راحتی وجود داشته تا به مسیر خود بتوانید ادامه دهید.

ترمز جادویی: این شکل از ترمز یک مرحله مقدماتی برای انجام ترمز پاور استاید می باشد و یکی از زیبا ترین اشکال ترمز بوده به گونه ای که در آن پاها باز شده و کل بدن 90 درجه نسبت به مسیر حرکت، چرخیده و حرکت می کند. با توجه به این نکته که در این نوع ترمز فشار حد اکثری روی یک پا می باشد، فرسودگی بالایی را برای تمام چرخ های یک پا ایجاد کرده که می تواند از کارایی شما در ادامه مسیر کم نماید. این نوع ترمز را به Slide نیز می شناسند.

Powerslide: همانند ترمز جادویی یا Slide بوده با این تفاوت که در آن هر دو پا به صورت 90 درجه نسبت به مسیر حرکت و جلو تر از بدن قرار می گیرند. انجام چنین ترمزی نیازمند آرامش، مهارت بالا و آمادگی بدنی قابل قبول می باشد. این شکل از ترمز را می توان کارآمد ترین نوع ترمز در رشته اسکیت دانست. با این حال با سرعت 80 کیلومتر در ساعت، هنوز حدود 30 متر طول می کشد تا ورزشکاران به حالت سکون در آیند.

IIDA (انجمن بین المللی اینلاین دانهیل) مسئول برگزاری جام های جهانی این رشته می باشد. IIDA در سال 2001 در مسابقات جهانی لوزان تاسیس شد و جام اروپا را به مسابقات بین المللی تبدیل و گسترش داد. رئیس این انجمن آقای David Tecchini بوده که ملیتی ایتالیایی دارند.

در آمریکا IGSA (International Gravity Sport Association) مسئول برگزاری مسابقات می باشد. IGSA یک انجمن مستقیم برای رشته اسکیت دانهیل نبوده بلکه مسابقات لانگ برد و خیابانی را نیز سازمان دهی می کند.

به هر حال IGSA و IIDA از نزدیک با یکدیگر همکاری داشته و برای گسترش این رشته فعالیت های موثری را انجام می دهند.