اسکوتر

اسکوتر، وسیله ای بی ادعا

اسکوتر یک وسیله حرکتی با نیروی انسانی بوده که امروزه مخصوصا در بین کودکان به یک وسیله تفریحی بسیار پر طرفدار تبدیل شده است. اغلب اسکوترها از جنس آلومینیوم، تیتانیوم و فولاد ساخته شده اند.

اسکوتر دارای مدل های گوناگونی بوده که در ادامه به بررسی و معرفی مختصری از آن ها خواهیم پرداخت که یک نمونه از آن اسکوترهای برقی می باشد.

اسکوتر اغلب دارای دو چرخ بوده ولی اسکوترهای ساخته شده برای کودکان، جهت بهبود وضعیت پایداری دارای 3 تا 4 چرخ هستند.

اسکوتر های اولیه

اسکوترهای ضربه ای (به اسکوترهایی که با نیروی انسانی حرکت کرده، یا به اصطلاح با هول دادن اسکوتر با یک پا به حرکت در می آیند، اسکوتر ضربه ای گفته می شود) در دهه 1920 در مناطق صنعتی در اروپا و آمریکا و به صورت دست ساز به عنوان وسیله ای جهت تفریح کودکان ساخته می شد. در نسخه های خانگی اسکوتر ها، اغلب این وسیله ها با وصل کردن چرخ های اسکیت های اینلاین به یک جعبه چوبی و همچنین اضافه نمودن یک دسته چوبی به ابتدای آن، ساخته می شدند. در ساخت تمامی اسکوترهایی که چه در خانه و چه در کارگاه ها تولید می شد، از چوب استفاده می شد. چرخ ها اغلب 75 تا 100 میلی متری بوده و بلبرینگ های فولادی از دیگر اجزای تشکیل دهنده اسکوتر به شمار می رفته اند.

فیلم کوتاه سفری به آمستردام که در سال 1922 ساخته شده بود، با نگاهی متفاوت، به رابطه بین کودکان و اسکوتر پرداخته که همین امر را می توان تا حدودی بازگو کننده میزان نفوذ و رواج این وسیله در بین جوامع آن دوران و همچنین میزان علاقه بالای عمومی به اسکوتر قلم داد کرد.

در سال 1974 شرکت هوندا اسکوتری تحت عنوان  Kick ‘n Go تولید نمود که در آن اسکوتر توسط یک پدال روی یک اهرم رانده می شود که در نوع خود ابداع و تنوع جالبی در تولید این وسیله به وجود آورد.

قبل از محبوب شدن دوچرخه در بین مردم و مخصوصا کودکان، اسکوترهایی با چرخ های کوچک تر از دوچرخه وارد بازار شد که نگاه بسیار از مردم را به سمت خود معطوف نمود.

در حدود سال 1987 بسیاری از تولید کنندگان دوچرخه های BMX (دوچرخه هایی با قابلیت موتور های کراس که جهت استفاده در مسابقات BMX و یا تفریحات خارج جاده استفاده می شود) اسکوترهایی در همان سبک تولید نمودند. اما این تولید کنندگان به تولید این سبک از اسکوتر ها ادامه نداده و شرکت های جدیدی به تولید اسکوتر های BMX مشغول شده و به کار خود ادامه داده اند. علاقه افراد برای استفاده از این نوع اسکوتر ها به دلیل حرکت سریع تر نسبت به اسکوتر های تاشو و همچنین راحتی بیشتر نسبت به دوچرخه ها، فروش این نوع اسکوتر ها را تا حد زیادی افزایش داد. در واقع این نوع اسکوتر خلا بین اسکوتر و دوچرخه را پر نمود. برخی از این اسکوتر ها برای استفاده در خارج جاده ها طراحی شده و به آن اسکوترهای کوهستانی گفته می شود که برای مسابقات ورزشی در رشته اسکوتر نیز اغلب از همین نوع اسکوترها استفاده می شود.

Kickbik

Kickbik دارای یک چرخ بزرگ در اندازه چرخ های دوچرخه استاندارد در جلو و یک چرخ عقب بسیار کوچک تر در عقب بوده که امکان سواری بسیار سریع تری را نسبت به سایر مدل های اسکوتر فراهم می کرد. توسعه Kickbik ها از سال 1994 و در فنلاند نمود پیدا کرد و شکل جدید از اسکوتر را وارد بازار نمود.

اسکوترهای تا شو

اولین اسکوتر تاشو در سال 1996 و توسط یک شرکت سوئیسی به نام  Micro Mobility طراحی، ساخته و وارد بازار شد. این اسکوترها از جنس آلومینیوم بوده و در همان ابتدای کار طرفداران بسیار زیادی در سطح جهان پیدا نمود. ابتدای مسیر اسکوترهای تا شو در راه جهانی شدن در کشور ژاپن بود. اولین طرفداران و خریداران این وسیله جذاب جوانان ژاپنی بودند که از این وسیله به عنوان یک وسیله حمل و نقل ساده که خود این وسیله نیز قابل حمل بود استفاده می نمودند. Micro اسکوتر های تاشو در ابعاد کوچک تر نیز تولید نمود تا سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد. اغلب کودکان ژاپنی نیز از این وسیله به عنوان یک تفریح استفاده می نمودند تا اسکوتر تاشو یکی از پر فروش ترین محصولات آن زمان در کشور ژاپن لقب گیرد.

اسکوترهای حرفه ای

اینگونه اسکوترها برای انجام حرکات ورزشی طراحی شده اند تا قابلیت تحمل فشارهای وارده بیش از حد را داشته و امکان انجام حرکات نمایشی و پرشی را برای بازیکنان و ورزشکاران فراهم نمایند.

اسکوتر های سه چرخ

در این نوع از اسکوتر سیستمی شبیه به سیستم سه چرخه های کودکان مورد استفاده قرار گرفت. در سال 1999 شرکت Micro Mobility Systems  و شرکت K2 Sport اسکوتر سه چرخ جدیدی را تحت عنوان Kickboard وارد بازار کردند. این اسکوترها به صورت سه چرخ معکوس بوده، به گونه ای که در جلوی آن دو چرخ موازی و در عقب آن یک چرخ وجود دارد. این سیستم پایداری بیشتری را برای اسکوتر فراهم می کرد ولی در عوض فرمان پذیری آن را تا حد زیادی کاهش داد که بعد ها با اصلاح در طراحی و ساخت این وسیله، این مشکل نیز بر طرف گردید.

اسکوترهای چهار چرخ

این نوع اسکوترها سیستمی شبیه که اسکیت برد ها را داشتند. در سال 2000 یک شرکت سوئیسی اسکوتر چهار چرخی به نام Watzer Stickboard تولید نمود. این اسکوتر در واقع یک اسکیت برد باریک شده بود که در ابتدای آن یک اهرم تا شو جهت فرمان دادن به اسکوتر وجود داشت. در سال 2006 یک شرکت آلمانی به نام Nestsport اسکوتر جدیدی به نام Fuzion  طراحی و تولید نمود که نسبت به مدل های تولید شده Miro  و Razor بزرگ تر و سنگین تر بود.

مدل های اولیه این اسکوتر دارای چرخ های بزرگ و پهن و همچنین عرشه بزرگ تری بود. مدل های بعدی اسکوترهای Fuzion بر خلاف مدل های قبلی خود دارای چرخ های کوچک تر و سخت تری بودند. همچنین این اسکوترها قابلیت چرخش 360 درجه دسته را نیز داشتند.

اسکوتر های برقی

از سال 2000 این نوع اسکوترها تحول عظیمی در صنعت ساخت این وسیله جالب به وجود آوردند. اغلب آنها دارای دو چرخ (یکی در جلو و یکی در عقب) بوده و بدنه ای تاشو از جنس آلومینیوم دارند. این اسکوتر های در بالا ترین سرعت خود تا حدود 30 کیلومتر در ساعت خواهند رسید.

با توجه به پیشرفت و تحول چشم گیر در تمام جوامع و صنعت ها، شاید در آینده ای نزدیک شاهد تولید اسکوترهایی با قابلیت معلق ماندن در هوا و حرکت بدون چرخ باشیم !!

در کشور ما نیز علاقه به خرید و استفاده از انواع اسکوتر در بین عموم مردم و مخصوصا کودکان رواج بالایی دارد. والدین محترم حتما باید به این نکته دقت داشته باشند که استفاده از این وسیله در سطح معابر شهری بدون کسب مهارت های لازم ، احتمال بروز خطر برای افراد، مخصوصا کودکان را افزایش می دهد. همچنین استفاده از لوازم ایمنی در زمان استفاده از اسکوتر شدیدا به شما توصیه می شود.

آیا شما تا کنون از اسکوتر استفاده کرده اید؟