فوتینز و رولر ساکر

معجون مخصوص اسکیت و فوتبال !!

اسکیت یک ورزش کاملا پر تحرک بوده که دارای رشته های تخصصی مختلفی می باشد. یکی از جدید ترین این رشته ها، رشته اسکیت فوتینز و اسکیت رولر ساکر می باشد. این دو رشته ترکیبی از اسکیت و فوتبال بوده که در آن بازیکنان به یک بازی فوتبال با هدفی کاملا مشابه پرداخته با این تفاوت که به جای پوشیدن کفش های مخصوص فوتبال، اینبار با پوشیدن کفش های اسکیت باید به دنبال به ثمر رساندن گل برای تیم خودی باشند. رشته اسکیت فوتینز و رولر ساکر دارای تفاوت هایی با یکدیگر نیز هستند که در ادامه به این تفاوت ها اشاره خواهیم کرد.

همانطور که گفته شد رشته فوتینز و رولر ساکر ترکیبی از اسکیت و فوتبال می باشند که از سال 2017 زیر نظر FIFS (فدراسیون جهانی فوتبال اسکیت) قرار گرفته اند.

مسابقات این رشته به صورت منظم در حال برگزاری می باشد. مسابقات در کشور های مختلف به صورت داخلی و بین المللی برگزار می شود که در مهم ترین رویداد این ورزش که جام جهانی آن می باشد، هر دو سال یک بار تیم های ملی کشورهای مختلف به رقابت با یکدیگر می پردازند.

رشته ورزشی رولر ساکر و فوتینز در حدود 200 کشور مختلف وجود دارد.

تعداد بازیکنان هر تیم 10 نفر بوده که پنج نفر داخل زمین و پنج نفر روی نیمکت ذخیره هر تیم جای خواهند گرفت. لازم به ذکر است که تعداد تعویض ها در رشته فوتینز و رولر ساکر همانند رشته اسکیت هاکی، بدون محدودیت بوده و هر تیم در شرایط مختلف و با توجه به صلاحدید مربیان خود می توانند تعویض های زیادی را انجام دهد.

همانطور که به آن اشاره کردیم، رشته اسکیت فوتینز و اسکیت رولر ساکر دارای تفاوت هایی نسبت به یکدیگر هستند که یکی از این تفاوت ها در دروازه با ن های آن ها می باشد. در رشته اسکیت فوتینز همانند سایر رشته های دروازه دار، دروازه بانی مشخص در این پست بازی می کند و طبیعتا یکی از بازیکنان ذخیره روی نیمکت نیز یک دروازه بان می باشد، در حالی که در رشته اسکیت رولر ساکر دروازه بان وجود نداشته و و نزدیک ترین نفر به دروازه وظیفه محافظت از آن را بر عهده گرفته و مانع ورود توپ به درون دروازه می شود. لازم به ذکر است این حراست از دروازه فقط با پا امکان پذیر بوده و بازیکنان حق استفاده از دست خود را تحت هیچ شرایطی نخواهند داشت.

همانطور که در مقالات مربوط به رشته های تخصصی اسکیت به شما توضیح داده شد، اغلب رشته های اسکیت، بر روی یخ و سالن قابل اجرا می باشند. رشته اسکیت فوتینز و رولر ساکر نیز از این قاعده مستثنا نبوده و با هر سه نوع اسکیت (اینلاین، آیس و کواد) قابل اجرا می باشد. نکته قابل توجه این است که مسابقات به صورت جدا از یکدیگر برگزار می شوند. یعنی تیم فوتینزی با اسکیت های اینلاین هرگز در مقابل تیم فوتینزی با اسکیت های کواد یا آیس قرار نخواهد گرفت.

در رشته اسکیت فوتینز و اسکیت رولر ساکر، مسابقات با اسکیت های بدون ترمز برگزار شده و استفاده از اسکیت با ترمز در مسابقات ممنوع می باشد.

از دیگر تفاوت های بین دو رشته اسکیت فوتینز و رولر ساکر ترکیب بازیکنان در این دو رشته می باشد. در رشته رولر ساکر بازیکنان می توانند ترکیبی از مردان و زنان در یک تیم قرار داشته باشند که این موضوع در رشته فوتینز ممنوع بوده ومسابقات و تیم ها در قالب تیم های مردان و زنان به صورت جداگانه از یکدیگر مشغول به فعالیت بوده و مسابقات نیز به همین ترتیب برگزار می شود.

زمین مسابقه

برای انجام یک مسابقه رولر ساکر یا فوتینز، نیاز به ساخت زمین با فاکتور های خاص وجود ندارد و در هر جایی که امکان اسکیت سواری وجود داشته باشد، امکان برگزاری مسابقات نیز وجود خواهد داشت.

ابعاد زمین در رشته فوتینز و رولر ساکر نیز از دیگر تفاوت ها بین این دو رشته می باشد. همچنین در رشته فوتینز مبنا برای مشخص شدن تیم های جوانان و بزرگسالان 14 سال می باشد.

در رشته فوتینز ابعاد زمین مسابقه برای افراد زیر 14 سال در دو سایز 10 متر در20 متر یا 12.15 متر در 25 متر می باشد. همچنین این ابعاد برای تیم های بالای 14 سال یا بزرگسال در ابعاد 20 متر در 40 متر یا 15 متر در 30 متر خواهد بود.

در رشته رولر ساکر ابعاد زمین مسابقه در دو سایز 30 متر در 60 متر یا 20 متر در40 متر می باشد.

در مسابقات این رو شاخه (رولر ساکر و فوتینز) پرتاب اوت و یا کرنر وجود ندارد.

مدت زمان مسابقات همانند سایر رشته های ورزشی در رده های سنی گوناگون به شکل متفاوتی از یکدیگر بوده و برگزار می شود که در این دو رشته نیز این قانون رعایت شده است.

مدت زمان مسابقات در رده سنی زیر 10 سال  به صورت دو نیمه 10 دقیقه ای، برای رده سنی زیر 14 سال دو نیمه 14 دقیقه ای، برای رده سنی زیر 17 سال دو نیمه 17 دقیقه ای و برای بالای 17 سال به صورت دو نیمه 20 دقیقه خواهد بود که در بین هر دو نیمه برای تمامی گروه های سنی، زمان استراحت 5 دقیقه بین دو نیمه می باشد.

توپ

توپ های فوتبال را به دو صورت داخل سالنی و خارج سالنی می شناسیم که به اصطلاح به توپ های مناسب برای چمن، توپ های زرنگ و به توپ های مناسب برای داخل سالن توپ های تنبل گفته می شود. دلیل این نام گذاری به دلیل نوع حرکت این توپ می باشد. توپ های داخل سالن در زمان برخورد با زمین به دلیل نوع طراحی آن ها، به جنب و جوش نیفتاده و نوع حرکت آن در زمان برخورد با زمین کمی کند تر از توپ های مناسب برای چمن می باشد. در مسابقات رولر ساکر و فوتینز از توپ های به اصطلاح زرنگ که مناسب برای خارج از سالن هستند استفاده می شود.

در هر دو شاخه ورزشی فوتینز و رولر ساکر، برای رده سنی زیر 14 سال از توپ های سایز 4 و برای مسابقات در رده سنی بالای 14 سال و بزرگسالان از توپ های سایز 5 استفاده می شود.

در سایز دروازه ها نیز تفاوتی در رده های مختلف وجود دارد. سایز دروازه در رشته فوتینز برای رده سنی زیر 14 سال 190 سانتی متر در 175 سانتی متر بوده و در رده سنی بالای 14 سال 2 متر در 3 متر می باشد.

زمین مسابقات برای برگزاری مسابقات فوتینز یا رولر ساکر همانند زمین مسابقات هاکی باید دیواره ای دور تا دور زمین و با ارتفاع حداقل 1 متر داشته باشد. این دیواره در سالن های متفاوت می تواند دیواره خود سالن نیز باشد که تا سقف ادامه پیدا کرده است. در شرایطی که توپ به سقف سالن برخورد نماید بازی متوقف شده و مجدد به گردش در خواهد آمد. در صورتی که توپ از سالن خارج شود، از محدوده ای که توپ خارج شده است به فاصله یک متر از آن توپ روی زمین قرار گرفته و با سوت داور بازی که جریان خواهد افتاد. به طور کلی در صورت خارج شدن توپ از زمین مسابقه، برخورد آن با سقف سالن، انجام خطا و به ثمر رسیدن گل بازی متوقف خواهد شد.

در رشته فوتینز دو نوع پنالتی وجود دارد. Short Penalty یا پنالتی کوتاه و Long Penalty یا پنالتی بلند.

Short penalty یا پنالتی کوتاه:

این نوع پنالتی شبیه به پنالتی در بازی فوتبال می باشد. در زمان انجام پنالتی کوتاه تمام بازیکنان باید پشت خط نیمه حضور داشته باشند و در صورتی که توپ گل نشود، بازی ادامه داشته و به جریان عادی دنبال خواهد شد.

Long penalty یا پنالتی بلند:

در این نوع پنالتی، ضربه از سمت دروازه خودی به سمت دروازه تیم حریف زده خواهد شد. در این پنالتی دروازه بان وجود نداشته و تمام بازیکنان در خارج از زمین مسابقه باید حضور داشته باشند. در صورتی که توپ گل نشود بازی برگشت نداشته و متوقف خواهد شد. از زمانی که پای بازیکن جهت ضربه پنالتی به توپ برخورد نماید، 3 ثانیه زمان گرفته خواهد شد. در صورتی که 3 ثانیه تمام شده و بعد از آن توپ وارد دروازه شود، گل مردود اعلام خواهد شد. در زمین های با ابعاد 15 * 30 این مدت زمان، 2 ثانیه خواهد بود. در این نوع پنالتی ها یک داور بر روی خط دروازه و داور دیگر در کنار بازیکن ضربه زننده قرار می گیرند که هر دو دارو به صورت هم زمان، زمان بندی پنالتی را محاسبه خواهند کرد.

تیم داوری و قضاوت

در یک مسابقه رسمی تیم داوری متشکل از شش داور می باشد. این شش نفر به صورت یک نفر داور اول، دو نفر داور دوم یا کمک داور مشغول قضاوت در داخل زمین بوده و سه نفر بعدی در پنل داوری به صورتی قرار می گیرند که داور سمت راست میز، سرداور بوده، داور وسط، داور میز و داور سمت چپ میز، داور زمان می باشند. رتبه و سطح داور اول و داور وسط (داور میز) یکی بوده و سر داور اختیار این را داشته تا در صورت لزوم داور اول را از امر قضاوت معاف نماید.

نمونه فرم داوری (SCORE SHEET)

بر روی میز داوری دو پرچم به رنگ های زرد و قرمز وجود دارد. در رشته فوتینز در صورتی که تیمی چهار خطا انجام دهد، داور میز پرچم زرد را به نشانه اعلام اخطار خطای چهارم بالا آورده و در صورتی که آن تیم خطای بعدی و پنجم خود را انجام دهد، داور پرچم قرمز را بلند می کند. از این لحظه به بعد انجام هر خطا از سوی این تیم یک پنالتی کوتاه به سود تیم حریف را به دنبال خواهد داشت.

رشته فوتینز یا رولرساکر را شاید بتوان یکی از مفرح ترین رشته ها در اسکیت نام برد چرا که در ذات اغلب ایرانی ها رشته فوتبال رشته ای کاملا آشنا بوده و اغلب افراد مهارت های ذاتی در این رشته را یا داشته و یا در سنین کودکی این مهارت ها را کسب کرده اند. حال شما باید این مهارت ها را در قالبی اسکیتی پیاده کرده و بازی کنید، که در ابتدای راه شما در این رشته، بدون شک صحنه هایی را خواهید دید و تجربه خواهید کرد که کمتر کسی می تواند با دیدن این صحنه ها باز هم جدی بوده و در مقابل خنده های از ته دل خود مقاومت به خرج دهد. به هر حال اگر شما قصد ورود به صورت حرفه ای و جدی به این رشته را داشته باشید این خنده ها برای شما همیشگی نبوده و بعد از کسب مهارت های لازم جهت کنترل توپ با کفش های اسکیت، این ورزش در عین مفرح بودن برای شما جدی تر نیز خواهد شد.