تاریخچه اسکیت

تاریخچه اسکیت ایران

رشته ورزشی اسکیت را می توان از جمله موفقت ترین رشته های ورزشی دانست که در سال های اخیر با پیشرفت های بسیار زیاد در بحث توسعه و گسترش گرایش افراد مختلف به این رشته ورزشی، این ادعا را تا حدودی به اثبات رسیده است.

تا قبل از سال 1384 رشته اسکیت جزو زیر مجموعه های فدراسیون ورزش های همگانی به حساب می آمد که علی رقم تلاش های مسئولان وقت، آن طور که باید و شاید رشته اسکیت مورد توجه قرار نمی گرفت. سال 1384 که سال تولد فدراسیون مستقل اسکیت بود. در همان سال اول ایران به عضویت فدراسیون جهانی اسکیت (FIRS) درآمد و تا کنون این فدراسیون به صورت مستقل به اداره رشته های مختلف اسکیت که تحت پوشش این فدراسیون می باشد پرداخته است.

اولین پیست های اسکیت در ایران به نام پیست اسکیت چمران (واقع در خیابان شریعتی) و پیست اسکیت قصر یخ ( واقع در خیابان ولیعصر پایین تر از میدان ونک) در سال ۱۳۶۸ در تهران افتتاح شد. در همان سال های ابتدایی افتتاح اولین پیست اسکیت ایران، استقبال بسیار خوبی از این رشته ورزشی به عمل آمد و با زحمات دلسوزان این رشته در کمتر از 3 سال بعد، دومین پیست اسکیت در پارک ملت نیز شروع به کار نمود. شاید بتوان تولد اصلی رشته اسکیت را با افتتاح پیست اسکیت در پارک ملت دانست چرا که با توجه به عمومی بودن فضای موجود در پارک و دیده شدن بهتر این رشته، جوانان بسیار زیادی به این رشته گرایش پیدا کرده و برای ورود به آن علاقه نشان دادند. پیست اسکیت پارک ملت روز به روز شلوغ تر می شد و به تعداد افراد علاقه مند و در حال یادگیری اسکیت نیز هروز اضافه تر.

در آن سال ها رشته ورزشی اسکیت دارای علاقه مندان و منتقدان زیادی بود. عده ای علاقه مند و جذب این رشته ورزشی شده بودند و تمام تلاش خود را برای گسترش آن به کار گرفته بودند و در مقابل عده ای نیز این رشته وزشی را یک رشته خارجی دانسته و گسترش آن در سطح عمومی را صلاح نمی دیدند.

اما با تمام سختی ها و کم و کاستی ها در سال 1374 رشته اسکیت هاکی در پارک ملت شروع به فعالیت نمود و رفته رفته نیز با توجه به افزایش افراد فعال درآن، مسابقات اسکیت نیز برگزار شد. این مسابقات در سال های مختلف ادامه پیدا کرد تا نهایتا در سال 1380، تیم ملی اسکیت ایران در باشگاه انقلاب تهران راه اندازی شد تا اولین تیم ملی اسکیت ایران در سال 2001 راهی مسابقات آسیایی تایوان شود.

حجم بالای علاقه مندان به این رشته به حدی بود تا دیگر نمیشد این رشته ورزشی را یک رشته خارجی و بدون طرفدار تلقی نمود و در سال 1384 کارشناسان وقت سازمان تربیت بدنی به این نتیجه رسیدند که این رشته ورزشی به صورت مستقل و در قالب یک فدراسیون مجزا باید اداره شود.

جناب آقای جمشید وزیری در آن سال اولین رئیس فدراسیون تاریخ ایران و این رشته لقب گرفت.

از تاریخ  2 تیر 1384 تا 7 آبان 1390 جمشید وزیری ریاست فدراسیون اسکیت را بر عهده داشت.

وی متولد محله قلعه چهار لان کردستان بود و از سوابق ایشان می توان به :

رئیس هیات ورزش های همگانی استان کردستان

رئیس هیات شنای استان کردستان

موسس باشگاه فرهنگی ورزشی شهید گرامی سنندج

رئیس شورای اسلامی شهر سنندج

نائب رئیس اول شورای عالی اسلامی کشور

عضو کمیسیون ماده 57 مسکن و شهر سازی

مدیر کل تربیت بدنی استان کردستان

سرپرست فدراسیون اسکیت

رئیس فدراسیون اسکیت

عضو هیات رئیسه کنفدراسیون اسکیت آسیا

و مسئول کمیته اسکیت هاکی آسیا اشاره نمود.

رئیس بعدی فدراسیون اسکیت سرکار خانم فریبا محمدیان بودند که از تاریخ 31 اردیبهشت 1391 تا 14 دی 1395 ریاست این فدراسیون را بر عهده داشتند.

لازم به ذکر بوده در فاصله زمانی ریاست جناب آقای جمشید وزیری تا سرکار خانم فریبا محمدیان، یعنی از تاریخ 7 آبان 1390 تا 31 اردیبهشت 1391، جناب آقای حلیم بردی شرعی، به عنوان سرپرست فدراسیون اسکیت سکان اسکیت ایران را در دست داشتند تا فدراسیون بدون تصمیم گیرنده در راس امور نماند.

سرکار خانم فریبا محمدیان متولد سال 1347 در سواد کوه مازندران هستند. 4 خواهر و دو برادر دارند و در رشته های والیبال و بدمینتون فعالیت داشته اند.

سرکار خانم محمدیان در طول مدت فعالیت در فدراسیون اسکیت زحمات زیادی را برای این رشته کشیدند و نهایتا با دریافت حکمی از سوی وزیر وقت ورزش و جوانان، به سمت معاونت ورزش و بانوان وزارت ورزش و جوانان در آمدند.

سومین رئیس فدراسیون اسکیت جناب آقای بهمن محمد رضایی می باشند که از تاریخ 11 تیر سال 1396 تا کنون عهده دار این مسئولیت می باشد.

آقای بهمن محمد رضایی متولد 1347 در هرسین کرمانشاه می باشند. از جمله سوابق ایشان که فارق التحصیل در رشته تربیت بدنی نیز هستند می توان به:

تراپیست تیم های ملی بوکس، دوچرخه سواری، شمشیر بازی، کاراته و بسکتبال در سال های 1376 تا 1377

عضو هیئت رئیسه فدراسیون باستانی و کشتی پهلوانی در سال 1379

دبیر فدراسیون باستانی و کشتی پهلوانی در سال 1380

مسئول کمیته ارزشیابی فدراسیون ورزش های رزمی در سال 1381

رئیس گروه قهرمانی و حرفه ای دفتر استعداد یابی و توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای از سال 1391 تا سال 1393

بازرس فدراسیون اسکی از سال 1389 تا سال 1395

دبیر فدراسیون اسکیت از سال 1385 تا 1389

مدیر مسئول نشریه تخصصی اسکیت از سال 1385 تا 1389

سرپرست تیم اسکیت ماراتن اعزامی به مسابقات آسیایی چین در سال 2005

سرپرست تیم ملی اسکیت هاکی اعزامی به مسابقات آسیایی هندوستان در سال 2006

سرپرست تیم ملی اسکیت هاکی اعزامی به مسابقات جهانی آلمان در سال 2008

برگزار کننده و سرپرست مسابقات قهرمانی کشور و لیگ های مختلف در رشته های اسکیت و رزمی

و دارو رسمی درجه 3 اسکیت سرعت.

آقای بهمن محمد رضایی از شروع دوره ریاست خود بر توسعه هرچه بیشتر ورزش اسکیت در تمام سطوح جامعه اصرار داشته که با توجه به تاسیس کمیته های مختلف اسکیت در ارگان ها و سازمان های مختلف و ایجاد انگیزه در تمام شهر های حتی دور افتاده برای فعالیت بهتر و بیشتر در عرصه اسکیت، و نشست های بیشمار با مسئولین مختلف سیاسی و ورزشی، به حق نشان داد که شعارش را محقق کرده و نشان داده است که گام محکم را در مسیر درستی قرار داده.

در این دوره شاهد پیشرفت های چشم گیری در شاخه های مختلف اسکیت بوده ایم که این مهم نه تنها کارنامه ای درخشان برای سومین رئیس فدراسیون، بلکه برای تمامی مسئولین و زحمت کشان در حوزه های مختلف رشته اسکیت می باشد.

در فاصله زمانی ریاست سرکار خانم فریبا محمدیان تا جناب آقای بهمن محمد رضایی نیز، سرکار خانم زهرا موسوی از تاریخ 14 دی 1395 تا 11 تیر 1396 به عنوان سرپرست فدراسیون اسکیت امورات مربوط به این رشته را پیش بردند.

با توجه به اتمام دوره ریاست جناب آقای بهمن محمدرضایی در فدراسیون اسکیت، خانم فریبا مددی از سوی جناب آقای سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان به سمت سرپرست فدراسیون اسکیت منصوب گردیدند. ایشان با سابقه طولانی و درخشان در فدراسیون بدمینتون سکان دار هدایت فدراسیون اسکیت شدند و تا برگزاری انتخابات فدراسیون اسکیت عهده دار این وظیفه خواهند بود.

در مراسم معارفه خانم فریبا مددی که با حضور جناب آقای علیرضا خسروی مدیر کل امور مشترک فدراسیون ها برگزار شد، از رئیس سابق فدراسیون اسکیت به دلیل تلاش های شبانه روزی ایشان تقدیر و تشکر به عمل آمد. جناب آقای خسروی، خانم مددی را یکی از مهره های فعال وزارت ورزش دانستند و حضور ایشان را برای ادامه فعالیت های رو به جلوی فدراسیون اسکیت و همچنین برگزاری یک انتخابات بی نقص مفید اعلام کردند.

سرکار خانم مددی طی این حکم، فعالیت خود را در فدراسیون اسکیت به صورت رسمی آغاز نموده اند و تا کنون با روسای انجمن ها و کمیته های فدراسیون اسکیت نیز جلسه های سازنده ای داشته اند.

———————————————————————

رزومه سرکار خانم دکتر فریبا مددی

كارشناسي مديريت
ارشد جامعه شناسي ورزش
دكتري جامعه شناسي ورزش
رئيس هيئت بدمينتون استان مركزی سال ٦٨ تا ٧٨
دبير انجمن بدمينتون كشور سال ٨٠-٨٤
مسئول امور فني و اجرايي بدمينتون بانوان كشور ٨٤-٨٩
نايب رئيس بانوان فدراسبون بدمينتون ٨٩- تاكنون
مربيگری ملی ، داوری ملی و سرداور آسيايی
عضو اتاق فكر دفتر فرهنگی وزارت ورزش و جوانان از سال ١٣٩٦
مدرس دانشگاه الزهرا و آزاد واحد علوم و تحقيقات تهران
رئيس كميته فرهنگی فدراسبون از سال ٩٠ تا كنون
سرداور مسابقات بين المللی هندوستان و بنگلادش
كمك سرداور مسابقات بين المللی فجر از سال ٩٤
حضور در مجامع ساليانه و انتخاباتی كنفدراسيون آسيا و فدراسيون جهانی بدمينتون در چين و كره جنوبی
حضور در جلسه هيئت رئيسه كنفدراسيون بدمينتون آسيا ٩٨ مالزی
عضو كميته بانوان بدمينتون آسيا
٢٠١٧-٢٠١٩
عضو كميته مالی بدمينتون آسيا ٢٠١٩ تا كنون
سرپرست فدراسيون اسكيت ١٤٠٠

———————————————————————

امیدواریم با تلاش های روز افزون تمامی ورزشکاران، مربیان و مسئولین در شاخه های مختلف رشته ورزشی اسکیت، شاهد توسعه هرچه بیشتر این رشته ورزشی جذاب بوده و افتخار آفرینی بازیکنان ایرانی را همواره بر سکوهای افتخار در صحنه های بین المللی شاهد باشیم.

انتخاب رئیس فدراسیون

فدراسیون اسکیت ایران یک سازمان مردم نهاد بوده که اداره امور مربوط به اسکیت اینلاین و اسکیت روی یخ را عهده دار می باشد.

فدراسیون اسکیت از سال 1384 به صورت رسمی تاسیس شده و به صورت مستقل شروع به فعالیت نمود. اسکیت دارای شاخه های ورزشی متنوعی می باشد که شاخه های تحت حمایت در فدراسیون اسکیت شامل اسکیت هاکی اینلاین و روی یخ، رینک هاکی، اسکیت هنری، اسکیت سرعت، اسکیت فری استایل، اسکیت اگرسیو، اسکیت رول بال، اسکوتر، اسکیت برد، اسکیت دانهیل و آلپاین و اسکیت رولر دربی می باشد.

فدراسیون اسکیت نیز همانند سایر فدراسیون های ورزشی دارای سلسله مراتبی بوده که در راس همه آن ها رئیس فدراسیون به عنوان عالی ترین مقام، تصمیم گیرنده ی نهایی و تعیین کننده سیاست های کلی مجموعه قرار دارد.

انتخابات برای تعیین رئیس فدراسیون هر چهار سال یک بار اتفاق می افتد. متولی برگزاری انتخابات ریاست فدراسیون اسکیت، وزارت ورزش و جوانان می باشد.

روند انتخاب رئیس فدراسیون بر این اساس بوده که افراد داوطلب برای تایید صلاحیت توسط وزارت ورزش به این وزارت خانه مراجعه نموده و برای ثبت نام در انتخابات اقدام می نمایند. مسئولین انتخابات با توجه به باید ها و نباید ها، دستورالعمل ها و معیار های قانون مند شده اقدام به گزینش داوطلبان می نمایند. در نهایت با در نظر گرفتن موارد ذکر شده افراد تایید صلاحیت شده را به عنوان کاندیدای ریاست فدراسیون به مجمع انتخاباتی معرفی نموده تا در نهایت با رای اعضای مجمع، انتخاب رئیس فدراسیون برای چهار سال آینده انجام گیرد.

اعضای مجمع شامل:

رئیس مجمع، رئیس فدراسیون، دبیر کمیته ملی المپیک، نائب رئیس بانوان، نماینده ورزش دانشگاهی، نماینده ورزش کارگری، نماینده ورزش مدارس، نماینده ورزش نیرو های مسلح، نماینده ورزشکاران مرد، نماینده ورزشکاران زن، نماینده مربیان اسکیت، نماینده داوران اسکیت، دو نفر نماینده باشگاه داران و روسای هیات های اسکیت استانی. لازم به ذکر بوده در این مجمع رئیس فدراسیون و نائب رئیس بانوان حق رای دارند.

لازم به ذکر است در دوره قبل که جناب آقای بهمن محمدرضایی به ریاست فدراسیون اسکیت برگزیده شدند، آقای وحید شجاعی به عنوان نماینده باشگاه داران كشور در رای گیری شرکت داشتند و عضو مجمع بوده اند.

همچنین استان هایی که فاقد رئیس هیات اسکیت باشند و با سرپرست در این مجمع حاضر باشند، حق رای نخواهند داشت.

در روز انتخابات، سالن مجمع انتخابات ریاست فدراسیون آماده پذیرش میهمانان بوده و صندلی هر میهمان با سمت و عنوان او مشخص می شود. در اغلب انتخابات ها وزارت ورزش رزومه و اطلاعات مربوط به هر یک از کاندیدا ها را به صورت کاتالوگ گرد آوری کرده و در اختیار اعضای مجمع قرار می دهد.

بعد از ورود همه اعضا به سالن انتخابات، مراسمات تشریفاتی و ابتدایی انجام می شود. رئیس مجمع سخنرانی ابتدایی را انجام می دهد و تک به تک از کاندیدا های ریاست فدراسیون دعوت می نماید تا به ارائه گزارشی از برنامه های خود در صورت پیروزی در انتخابات بپردازند.

شروع رای گیری به این صورت بوده که نفر به نفر از اعضای مجمع درخواست می شود تا در جایگاه رای گیری حاضر شوند، نوشتن رای توسط اعضا در مکانی بوده که دید نداشته و اعضا بدون اینکه کسی از رای آن ها با خبر باشد می توانند اسم کاندید مورد نظر خود را در برگه رای گیری نوشته و در صندوق قرار دهند.

پس از اینکه تمامی اعضا مجمع آرا خود را ثبت نمودند شمارش آرا آغاز شده و دو نفری که بالا ترین میزان رای را به خود اختصاص داده باشند به دور نهایی رای گیری راه پیدا می کنند. در دور دوم نیز همانند دور اول اعضای مجمع تک به تک رای های خود را داخل صندوق قرار می دهند. در دور نهایی پس از اتمام شمارش آرا، رئیس فدراسیون با کسب بیشترین رای مشخص می شود. لازم به ذکر است فرد منتخب، علاوه بر آرای بیشتر باید از شرط نصف آرا به اضافه یک نیز برخوردار باشد.

پس از مشخص شدن کاندیدای برتر به عنوان رئیس جدید فدراسیون، ایشان سخنرانی بعد از پیروزی در انتخابات را انجام داده و به ارائه گزارشی جامع تر از برنامه های خود در دوره ریاست بر فدراسیون اسکیت می پردازد.

ذکر این نکته لازم است که پس از چهار سال ریاست فدراسیون، رئیس فدراسیون نیز مجدد می تواند به عنوان کاندیدا ثبت نام نموده و در صورت پیروزی برای یک دوره چهار ساله دیگر، در سمت خود ابقا گردد.

مدارک مورد نیاز برای کاندیدهای محترم به شرح ذیل می باشد:

تصویر پشت و روی کارت ملی
تصویر از تمام صفحات شناسنامه
تصویر از تمام صفحات گذرنامه معتبر
تصویر پشت و روی کارت پایان خدمت یا معافیت و یا مدارک قانونی جایگزین برای آقایان
سه قطعه عکس ۶×۴ جدید
دارا بودن حداقل ۳۰ سال و حداکثر ۷۰ سال
ارائه تصویر حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا همطراز مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری و یا وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی
ارائه آخرین حکم کارگزینی در صورت اشتغال در دیگر نهادها و سازمانها و ارگان های دولتی و یا غیردولتی
ارائه گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر (حداکثر تا یک هفته پس از آخرین روز ثبت نام)
ارائه گواهی عدم سوء پیشینه ( حداکثر تا یک هفته پس از آخرین روز ثبت نام)
دارا بودن سابقه قابل قبول مدیریت بر اساس تبصره (دو) ذیل ماده (شش)آیین نامه انتخابات فدراسیون های ورزشی
ثبت نام از افراد دوشغله، بازنشسته و بازخرید شده منوط به ارائه مجوز و مستندات قانونی مورد نیاز می باشد.

چگونه اسکیت جهانی فعالیت خود را آغاز کرد؟

اسکیت جهانی: یک مسیر طولانی

این مسیر برای تشکیل فدراسیون اسکیت جهانی مدت ها پیش آغاز گردید. در واقع این داستان به بیست و یکم آوریل 1924 باز می گردد که Fédération Internationale de Patinage a Roulettes (FIPR) به عنوان یک سازمان بین المللی ورزشی شکل گرفت. این ارگان مسئولیت اداره مسابقات اسکیت هاکی بین چند فدراسیون ملی که قبلاً آن را بصورت غیر رسمی مدیریت می کردند را بر عهده گرفت. دو ورزشکار سوئیسی، فرد رنكویتز و اتو مایر، جلسه را برنامه ریزی و برگزار کردن که در آن 4 کشور اروپایی حضور داشتند:  سوئیس ، بریتانیا ، آلمان و فرانسه. اولین رئیس FIPR فرد رنكویتز بود كه از سال 1924 تا 1960 خدمت كرد.

رشد بین المللی

اولین مسابقات قهرمانی جهان توسط FIPR برای هاکی رینک در سال 1936 به میزبانی اشتوتگارت آلمان برگزار شد. سال بعد اولین مسابقات جهانی اسکیت سرعت رولر در مونزا ایتالیا را برگزار شد. لندن در سال 1938 میزبانی مسابقات اسکیت رولر سرعت ​​بر عهده گرفت در حالی که مسابقات جاده ای در فرارای ایتالیا برگزار گردید. در سال 1939، دومین مسابقه هاکی رینک در مونترئو سوئیس برگزار شد. جنگ جهانی دوم تمام رقابتها را تا سال 1947 به تعویق انداخت تا اینکه در این سال فعالیت ورزشی بین المللی با اسکیت رینک هاكی در لیسبون پرتغال آغاز شد. همچنین اولین مسابقات جهانی اسكیت هنری در واشنگتن دی سی ایالات متحده صورت گرفت. از آن زمان به بعد، سه رشته اسکیت مسابقات جهانی سالیانه را برگزار می کردند که گسترش پیدا کرد تا در تمامی قاره ها برگزار شود. در تابستان سال 1995 ، رشته چهارمی نیز به رسمیت شناخته شد و اولین مسابقات جهانی اینلاین هاکی در شیکاگو آمریکا برگزار شد. در سپتامبر سال 2017 ، نانجینگ، چین میزبان نخستین ورژن از مسابقات چرخی جهان بود. این رویداد شامل مسابقات قهرمانی جهانی کلیه ورزش های تحت پوشش اسکیت جهانی در یک شهر، طی یک جشنواره 15 روزه اسکیت می شد: 10 ورزش ، 61 فدراسیون ملی ، 193 تیم ملی و بیش از 3000 ورزشکار در این تورنومنت حضور داشتند. انتظارات برای ورژن دوم در بارسلونا، اسپانیا، در ژوئیه 2019 حتی بیشتر بود و کاملاً هم تحقق پیدا کرد: 11 ورزش، 76 فدراسیون ملی و بیش از 4.000 ورزشکار. توقف بعدی در آرژانتین خواهد بود.

فدراسیون در گذر زمان

در دهه 1960، فدراسیون نام خود را به فدراسیون بین المللی رولر اسکیت (FIRS) تغییر داد و توسط IOC رسما به عنوان نهاد بین المللی حاکم بر تمامی ورزش های اسکیت رولر شناخته شد. در دهه 1970 ، FIRS به عنوان عضوی از انجمن عمومی فدراسیون های بین المللی ورزشی (GAISF) شناخته شد.

کنگره سالانه در Zell Am See، اتریش، که در سال 2000 برگزار شد، برای بار دوم اجازه تغییر نام برای فدراسیون بین المللی را صادر کرد و “Roller Skating” با “Roller Sports” جایگزین شد در حالی که مخفف FIRS برقرار می ماند.

پس از قطعنامه کنگره فوق العاده در سپتامبر سال 2017 در نانجینگ (چین)، FIRS نام خود را به اسکیت جهانی تغییر داده است، که اولین قدم به سوی یک مجموعه مدیریتی است که مراقب نیازهای پایگاه خود می باشد.

برند اسکیت جهانی حول مرکز یک چرخ در حال حرکت قرار داده شده است تا به صورت گرافیکی انتقال دهنده هدف ما باشد. چرخ متحرک قلب همه رشته های ما است و قفل های سرگرمی و رهایی را که همه ورزش های اسکیت برای میلیون ها شرکت کننده فراهم می کند، باز می کند. رنگ سبز به ماهیت سازگار با محیط زیست این ورزش ها اشاره دارد در حالی که سایه روشن های خاکستری به ذات شهری زمین های بازی سیمانی ما در اطراف شهرها اشاره دارد.

World Skate در تلاش است تا ویژگی های منحصر به فرد ورزش خود را متحد کند و توسعه جهانی آنها را ارتقا بخشد.

رویای المپیک

همیشه یک آرزو پشت انگیزه است، هدفی که باید حاصل شود، جایزه ای که باید بدست آوریم. ما باید تا بازی های المپیک 1992 در بارسلونا منتظر می ماندیم که تا سرانجام ورزشکاران خود را تماشا کنیم که برای اولین بار در سطح المپیک به رقابت می پردازند. 22 سال دیگر طول کشید تا با بازی های المپیک جوانان 2014 مجدداً به رؤیای خود نزدیک شویم، جایی که هم Inline Speed ​​Skating و هم Skateboarding بر SportsLab حاکم شدند و سرانجام جایگاه خود را بدست آوردند تا به ترتیب، برای YOG2018 در بوینوس آیرس و بازی های المپیک در توکیو 2020 حضور داشته باشند.

فدراسیون جهانی

 

منبع: فدراسیون جهانی